Etusivu
Bolognese-rodusta
Koirat
Pentueet
Näyttelyt
Yhteystiedot
Linkit
Haku
BOLOGNESE-RODUSTA

Bolognese, tai bichon bolognese on alunperin italialainen koirarotu, joka on ennen kaikkea seurakoira. Bolognese kuuluu siis bichonien sukuun ja on historialtaan hyvin vanha kääpiökoira. Ensimmäiset Bologneset tulivat Suomeen vuonna 1989 Tanskasta. Rotu on ollut Suomessa harvinainen ja niitä on rekisteröity aiemmin vain muutamia kymmeniä, mutta viime vuosina rodun suosio on ollut kasvussa ja rekisteröintejä on useita kymmeniä. Myös ulkomailta tuodaan nykyään paljon bologneseja.

Bolognese on pienikokoinen ja tiivis koira, sen tulisi olla neliömäinen ulkoiselta olemukseltaan. Bolognesella on puhtaanvalkoinen, pitkä ja kiharainen turkki. Turkki tarvitsee säännöllistä hoitoa, vaikka sitä ei trimmata. Koiran turkin hoito vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Turkki pestään usein ja ennen pesua se karstataan ja kammataan takuttomaksi. Pesun jälkeen turkki kammataan harvapiikkisellä kammalla ja annetaan kuivua. Näin saadaan kiharat pysymään turkissa. Bologneseilla on myös tärkeää että kirsu ja silmäkajalit ovat mustat.

Rotumääritelmän mukaan bolognesen ihannekorkeus on nartulla 25–28 cm ja uroksella 27–30 cm ja paino 2,5-4 kg. Näissä on vaihteluita runsaastikin, on isompia koiria ja pienempiä ja myös näyttelyissä näkyy hyvin erikokoisia bologneseja.

Bolognese on seurakoira sanan varsinaisessa merkityksessä. Se on äärimmäisen kiintynyt isäntäväkeensä ja haluaa olla mukana joka paikassa. Bolognese on iloinen, älykäs, miellyttämisen haluinen ja touhukas koira. Bologneset pitävät lenkkeilystä, mutta tyytyvät myös vähempään liikuntaan. Mikään super energinen rotu tämä ei ole, vaikka toki erilaisia luonteen piirteitä ilmeneekin. Liekö historian perua, mutta bolognese nauttii suunnattomasti saadessaan maata kuninkaallisesti sohvalla.

Bolognese on ollut sangen terve rotu. Koirilla ei ole pakollisia terveystutkimuksia, mutta jalostukseen käytettävillä koirilla suositellaan silmä- ja polvitutkimuksia.

Lähteet ja lisätietoja rodusta:
Suomen Kennelliiton rotumääritelmä
Wikipedia
Suomen kääpiökoirayhdistys
SKKY:n Bolognese-alajaosto
   

© Bianca Bambagia 2012 | Web design: hanna@digitalgurmee.com
Provided by Webforum